Evenimente, noutăţi

Am încheiat cu succes campania HEP OUT, campanie patronată de SRGH și sponsorizată de GILEAD ROMÂNIA .
Campania HEP OUT și-a propus testarea hepatitei B si C în rândul unei populatii defavorizate din colonia Pata Rat (colonie cu populație rromă ce aparține orașului Cluj-Napoca) dar și din alte localități din jud.Cluj (Cojogna, Jucu, Huedin). Pe langa screening-ul hepatitei s-a efectuat și screening-ul infecței HIV.
Campania si-a dorit să informeze și să conștientizeze populația, în special cea defavorizată, cum ar fi cea rromă de riscurile infecției, modalitățile de prevenție si importanța terapiei antivirale.
Campania s-a desfășurat în perioada Septembrie-Octombrie 2022 și a fost extinsă și în Cluj-Napoca în februarie 2023.
SRGH a avut ca parteneri Fundația AltArt, ARAS, APAH, Casa de Cultura a Studenților ”Dumitru Farcas”.
Au fost testați 670 subiecți atât pentru HBV cât și pentru HCV. 415 subiecți au fost testați pentru HIV. Aproximativ 300 subiecți au fost rromi.
Per total,18 teste rapide au fost pozitive pentru HBV iar 13 teste rapide au fost pozitive pentru HVC. Nu s-a detectat nici o infecție HIV.
Toți subiecții pozitivi au fost consiliați și invitați în Ambulatorul de Gastroenterologie pentru investigații suplimentare. Majoritatea pacienților au dat curs invitației fiind preocupați și implicați în stabilirea diagnosticului cert și inițierea unei eventuale terapii. În prezent la o parte dintre ei s-a reușit inițierea terapiei antivirale (3 pacienți cu HBV si 2 pacienți cu HVC).
Campania a fost promovată atât pe site-ul SRGH si APAH cât și prin emisiuni televizate, comunicate de presă locală/națională, social media, comunicări orale în plenul unor manifestări internaționale si naționale.
Implicarea SRGH în lupta împotriva hepatitei B si C este un deziderat important iar campania HEP OUT a ajutat populația să conștientizeze riscul infecție și posibilitățile de prevenție dar și modalitățile terapeutice.
Cu ajutorul sponsorului GILEAD, campania HEP OUT aduce primele date din România legate de prevalența infecției HBV si HCV în populația rromă, sensibilizand lumea medicală și forumurile decizionale de importanța testării de tip screening a populație la risc înalt cum este populația rromă.
Președinte SRGH,
prof.dr. Tanțău Marcel