CONCLUZIILE ȘI REZULTATELE ACTIVITĂȚII

In perioada 06-07.09.2024, in sala Magnolia de la Hotelul Crowne Plaza, s-a desfasurat Bucharest Pancreatic Fest 2024, al 11-lea Curs de Patologie Pancreatică și al 12-lea Workshop de Ecoendoscopie în patologia pancreatică.

 

Scopul activității a fost abordarea noilor tehnologii și perspective de diagnostic şi tratament în domeniul patologiei pancreatice cu abordare multidisciplinară, în conexiune cu cercetarea clinică.

Bucharest PancreaticFest a devenit un eveniment educațional de tradiție la început de toamnă, reunind specialiști de renume mondial și lideri de opinie naționali în domeniul pancreatologiei. Formatul deja consacrat, cuprinzând demonstrații practice de ecoendoscopie în afecțiuni pancreatice din practica zilnică, alături de prezentări teoretice pe teme de actualitate în boli pancreatice benigne și maligne, a strâns și in acest an 200 participanți. Platforma de dialog între specialiști a asigurat transferul de cunoștințe și bune practici, acestea fiind coordonate esențiale în procesul de perfecționare a personalului medical, având ca obiectiv creșterea calității serviciilor medicale oferite în sistemul public de sănătate și, mai ales, creșterea calității vieții pacienților diagnosticați cu afecțiuni pancreatice.

 

Demonstrațiile practice care s-au transmis live din cadrul Laboratorului de Endoscopie digestivă diagnostică şi terapeutică al Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, Bucuresti, au pus în valoare tehnologia de înaltă performanță disponibilă pentru pacienți, constând în linii de ecoendoscopie și ecografie de ultimă generație, accesorii fiabile, dar și importanța echipei multidisciplinare în managementul pacientului cu patologie pancreatică – gastroenterolog, chirurg, radiolog, patolog, anestezist. Au fost abordate atât cazuri cu nivel de complexitate redus, din practica zilnică, cât și cazuri de ecoendoscopie intervențională, prin expertiza lectorilor naționali și străini prezenți. Remarcăm prezența aproape constantă a unor ecoendoscopiști de renume mondial la eveniment, Prof. Peter Vilmann, Prof. Erwin Santo, Prof. Radu Tutuian, Prof. Shyam Varadarajulu, Prof. Balint Eross, care au adus contribuiții semnificative la dezvoltarea comunității de pancreatologi din România.

 

Pe lângă atelierul de lucru de ecoendoscopie, evenimentul a abordat și standardele actuale și perspectivele de diagnostic şi tratament în domeniul pancreatologiei, precum şi dezvoltarea programelor pilot de screening, aplicații de inteligență artificială şi tehnologii emergente. Au fost dezbătute teme de interes precum morbiditatea și mortalitatea în pancreatita acută, managementul pancreatitei cronice și a unor forme particulare de pancreatită cronică, optimizarea diagnosticului în tumorile chistice pancreatice precum și noutățile în ceea ce privește diagnosticul prin biopsie lichidă și tratamentul chirurgical în cancerul pancreatic. O sesiune care a prezentat un interes deosebit a fost cea concentrată pe afectarea pancreatică în bolile inflamatorii intestinale.

 

Maratonul științific din cadrul Bucharest PancreaticFest 2024 a reușit să transmită noutățile științifice ale anului participanților, pornind de la ghiduri noi, studii multicentrice europene și noutăți prezentate la Congresul European de Endoscopie Digestivă și Congresul European de Pancreatologie. Totodată, evenimentul a contribuit la sporirea interesului pentru ecoendoscopie, interacțiunea cu lectorii a stârnit interes în rândul tinerilor medici, privitor la abordarea de teme de cercetare de actualitate dar și de dobândire a cunoștințelor și abilităților practice în pancreatologie și respectiv ecoendoscopie.

 

Manifestarea a fost creditată de Colegiul Medicilor din România cu 12 credite EMC.

CELE MAI RECENTE ȘTIRI

CELE MAI RECENTE ȘTIRI

Reînnoiți-vă calitatea de membru SRGH!

Navigați prin secțiunea Membership pentru a cunoaște toate potențialele beneficii asociate cu calitatea de membru SRGH!

Ca membru aveți acces la toate beneficiile oferite de SRGH! Navigați prin secțiunea Membership pentru a …

15 octombrie 2024

CONTINUITY

CONTINUITY

Stimați colegi, Dorim să vă informăm că perioada de înrolare în studiul CONTINUITY a fost prelungită …

3 octombrie 2024

Liver Cancer Awareness Month

Ce trebuie să știți despre cancerul hepatic?

Daca ați fost diagnosticat cu o problemă hepatică, dumneavoastră sau cineva din familia dumneavoastră, vă puteți …

2 octombrie 2024

Lansăm astăzi în secțiunea educațională

COMPETIȚIA QUIZ CAZ CLINIC REZOLVAT

Participanții (membri SRGH cu vârsta până la 35 de ani) care răspund corect la întrebările adresate au șansa de a fi recompensați cu o bursă de participare la  UEGW 2025 Berlin (vezi criteriile de participare)

 

Testați-vă cunoștințele și câștigați marele premiu!

Răspunsurile sunt așteptate până pe 22 octombrie !